KOGNITIV TERAPI VED SPISEFORSTYRRELSER

Ortoreksi og megareksi

Ortoreksi kjennetegnes av en overopptatthet av sunn og næringsnyttig mat. Maten skal være "ren" (ubehandlet/ublandet), fri for tilsetningsstoffer, rik på nyttige vitaminer og mineraler, fettfri..Mange sverger til rawfood, former for veganisme og gjerne økologisk dyrket mat.

Frykten for mat en ikke vet hva er, eller hvordan er tilberedt kan være så sterk at en ikke tør spise på f.eks cafè, restaurant eller all mat en ikke har laget selv. Frykten for maten, og overopptattheten kan oppleves som en besettelse og tvang. Ofte gjenspeiler det seg i treningen, som kan være tvangspreget og overdreven.

Sykdommen opptrer ikke sjelden sammen med anoreksi eller bulimi.Megareksi kalles også "omvendt anoreksi". Lidelsen rammer oftest gutter og menn, spesielt innen kroppsbyggermiljøet. Personen ser på seg selv som tynn, liten og umuskulløs, mens en i virkeligheten er svært stor og muskuløs. Selvbildet er dårlig og ofte svingende.
Mange misbruker anabole steroider i jakten på idealkroppen.

Selv om det ikke er en spiseforstyrret atferd som omhandler mat, velger jeg å beskrive den.
Megareksi er en kroppsbildeforstyrrelse, og har også særtrekk som ligner, eller opptrer sammen med dysmorforfobi (overopptatthet av innbilt, eller reell, men minimal defekt ved utseende). Med det medfølger ofte depresjoner, angst, problemer å ha et sosialt liv, og eventuelt bivirkninger av medikamentmisbruk eller overtrening.